Fibroblasten en mitochondriën

15-01-2019
Geschreven door
Frans Wouts

Fibroblasten en mitochondriën

Fibroblasten en mitochondriën zijn beide minuscule onderdelen van het menselijk lichaam. Hoe minuscuul dan ook… beide onderdelen zijn van gróót belang voor een gezond, energiek en goed functionerend lichaam. In dit blog lees je meer over deze twee kleine krachtpatsers.

Fibroblasten
Fibroblasten zijn onderdeel van het bindweefsel, oftewel het fasciaweefsel. De fibroblasten zorgen in dit weefsel voor stevigheid. Hoe? Doordat door de fibroblasten collageen wordt aangemaakt. Naast stevigheid helpen de fibroblasten ook bij herstel van het lichaam. Bijvoorbeeld als je jezelf hebt gesneden of iets hebt gebroken. Door de productie van collageen en andere bindweefselstoffen zijn de fibroblasten cruciaal voor een sterk lichaam dat zichzelf sterk kan houden.

Mitochondriën
Mitochondriën bevinden zich in alle lichaamscellen. Door de mitochondriën kunnen lichaamscellen energie produceren. Die energie is allereerst nodig voor alle basale lichaamsfuncties, zoals ademhalen en voeding vereren. Wat overblijft na verbruik van deze basale functies is de lichaamsenergie. De energie, waarmee je fysiek in beweging komt, en de energie die je brein voedt om mentaal in actie te komen. Kortom: je energieniveau.

Wat hebben fibroblasten en mitochondriën met elkaar te maken?

Nou, fibroblasten zijn cruciaal voor een sterk lichaam dat zichzelf sterk kan houden door collageen te produceren én weefsels te herstellen. Om dat te kunnen doen, hebben de fibroblasten energie nodig. Juist, dát krijgen ze dankzij de mitochondriën. Hoe meer en hoe beter je mitochondriën energie produceren, hoe beter en sneller je fibroblasten kunnen werken.

“Bij gezonde mensen gaat gemiddeld 70% van de energie van mitochondriën op aan lichaamsfuncties en lichaamsherstel.”

Heel veel lichaamsenergie gaat al ‘verloren’ aan de basisfuncties van het lichaam. Je kunt je voorstellen dat als je maar weinig lichaamsenergie produceert, door een tekort of door trage mitochondriën, je snel lichamelijke én mentale kwaaltjes krijgt:

*Je lichaam functioneert minder goed
*Je lichaam is kwetsbaarder
*Je lichaam herstelt minder goed
*Je houdt minder energie over voor ‘jezelf’
*Je bent sneller ziek
*Je ‘zware’ lichaam kost je extra energie
*Je raakt in een vicieuze cirkel, waarin je energieniveau én het zelf genezend vermogen van je lichaam steeds verder afnemen

Heb je zelf invloed op de gezondheid van je fibroblasten en mitochondriën?

Ja! Dát is goed nieuws.  Uit de vicieuze cirkel komen is echter lastig. Zeker in het begin. Maar hóe kom je dan uit die vicieuze cirkel? Hóe krijg je meer energie en/of help je dat zelf genezend vermogen van je lichaam herstellen?

Wat je zelf kunt doen voor je fibroblasten

Stretchen
Uit onderzoek blijkt dat fibroblasten door stretchen uitzetten. Dat is goed, want zo kan het fasciaweefsel beter ontspannen. Dat verlicht ook de pijn dat verstijfd fasciaweefsel kan veroorzaken.
Bewegen
Fibroblasten blijken bij regelmatige beweging al snel (binnen 3 dagen) nieuw collageen te produceren. Daardoor wordt vervilte fascia soepeler. Hiervoor kun je bijvoorbeeld elke dag een paar minuten touwtjespringen. Een kleine, korte inspanning die je lichaam toch een goede boost geeft.

Acupunctuur en dry needling
Als een naald in de huid steekt, draaien fibroblasten zich om de naald heen. Ze houden hem als het ware vast. Ook in de directe omgeving van de naaldenprik reageren de fibroblasten. Ze ontspannen en de stof ATP komt vrij in het fasciaweefsel. Die stof zorgt voor energie in het weefsel! En zo kan het weefsel weer beter functioneren.
Ook de Cranio Sacraal therapie is een ideaal middel.

Wat je zelf kunt doen voor je mitochondriën

Goed eten
Eten zorgt sowieso voor energie. Maar in sommige voedingsmiddelen zitten precies de juiste stoffen die je mitochondriën een goede boost geven. De 6 allerbelangrijkste??

??Vette vis (stoffen hierin die je mitochondriën boosten: Q10, vitamine B3, zwavel, creatine en omega 3-vetzuren)
Spinazie en koolsoorten (stoffen hierin die je mitochondriën boosten: Q10, magnesium, zwavel en ijzer)
Noten, zaden en pinda’s (stoffen hierin die je mitochondriën boosten: Q10, vitamine B3, magnesium, zwavel, koper, omega 3-vetzuren)
Gevogelte (stoffen hierin die je mitochondriën boosten: Q10, vitamine B3, zwavel, ijzer en creatine)
Peulvruchten (stoffen hierin die je mitochondriën boosten: magnesium, ijzer, omega 3-vetzuren)

Bewegen
Door beweging worden de mitochondriën geprikkeld om aan het werk te gaan. Dat betekent: meer productie én snellere productie. Goede beweging? Dat blijken fietsen en wandelen te zijn. Daartoe kun je jezelf vast toe aanzetten! 

Infrarood warmte
Infrarood warmte dringt heel diep het lichaam binnen en helpt in het lichaam de afvalstoffen opruimen. Die afvalstoffen belemmeren het functioneren van de mitochondriën. Heb je minder afvalstoffen? Dan kunnen je mitochondriën beter en meer energie produceren. Tip om naar de infrarood sauna te gaan, zich elke dag of wekelijks lekker in een infrarood deken te wikkelen óf om een infrarood lamp op de pijnlijke spieren te zetten.

Spieren kweken
Hoe meer spierenmassa je hebt hoe meer energie er in je spieren zitten. Uit onderzoekt blijkt dat leeftijd daar geen grote rol in speelt. Iedereen kan dus door zowel cardiotraining als spiertraining zijn energiepeil verhogen.

Wat ook helpt, en wat de jezelf niet  kan doen:

Massage
Massage helpt net als infrarood warmte bij het opruimen van de afvalstoffen die de mitochondriefunctie dwarsbomen. Met massage werk je namelijk óók de afvalstoffen uit het lichaam. De energietoevoer naar cellen verbetert en de beschikbare energie wordt zo ook efficiënter benut.

 

Bronnen

Gaukema, L. )2017) Zó houdt beweging onze cellen jong. Geraadpleegd op 25 november 2018 via https://dekennisvannu.nl/site/artikel/Zo-houdt-beweging-onze-cellen-jong/8919
NLbewustgezond.nl (Z.j.). CO-ENZYM Q10. Geraadpleegd op 25 oktober 2018 via https://www.nlbewustgezond.nl/top-voedingsmiddelen/co-enzym-q10/
???????Van Boxtel, R. (2013). Mitochondriën de energiefabriekjes van de cel en het tegengaan van veroudering. Geraadpleegd op 25 november 2018 via https://gezondheidenvoeding.nl/gezondheid-gezond/mitochondrien-de-energiefabriekjes-van-de-cel-en-het-tegengaan-van-veroudering/
« Vorige | Terug | Volgende »

Deel deze pagina

Volg ons op

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief