Prikkelbare Darm Syndroom ( PDS)

17-12-2018
Geschreven door
Frans Wouts / ©Hilde Maris ( Vakblad PlaceboNocebo )

Prikkelbare darm syndroom, de sleutelrol van de darmflora en stress

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een van de meest voorkomende darmaandoeningen. Het wordt vooral gekenmerkt door chronische buikpijn, buikkrampen, een opgeblazen gevoel, diarree en/of constipatie. Prikkelbare darm syndroom is geen op zichzelf staande ziekte, maar een symptoom. Prikkelbare darmen zijn het gevolg van onderling met elkaar verweven neurologische, hormonale en immunologische stoornissen. 

Psychische stress speelt daarin een belangrijke rol. Stress is gelinkt aan een verstoorde darmflora, voedselintoleranties en immunologische, neurologische en hormonale stoornissen, via de microbioom-darm-hersenen as, de connectie tussen de darmen, de darmflora en de hersenen. 

Een verstoring van de microbioom-darm-hersenen as kan zowel in de darmen zelf als in de hersenen beginnen en vormt een zichzelf in stand houdende vicieuze cirkel.

De conventionele behandeling van prikkelbare darm is vooral gericht op het verminderen van darmkrampen, constipatie en diarree. In de meeste gevallen geeft dat alleen tijdelijke verlichting van de symptomen en bij veel mensen werkt het helemaal niet. Om prikkelbare darm volledig en blijvend te genezen, moeten de immunologische, neurologische en hormonale stoornissen behandeld worden. De darmflora herstellen en ook het behandelen van stress kunnen daar een sleutelrol in spelen.

Een gebrek aan vezels in de voeding wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak van prikkelbare darm syndroom. Meer vezels eten is het standaard advies voor mensen met PDS. 

Hoewel alle soorten vezels gunstige effecten hebben op de darmen, kan het verhogen van de vezelinname juist de typische klachten van prikkelbare darm veroorzaken of erger maken. Daardoor gaan mensen met PDS vaak nog minder vezels eten. 

Bepaalde factoren – vooral een verstoorde darmflora en een slechte spijsvertering – kunnen ervoor zorgen dat het plots verhogen van de vezelinname darmklachten geeft. Geen vezels eten om deze klachten te voorkomen, verstoort de darmflora nog meer. De enige manier om dit patroon te doorbreken, is het geleidelijk verhogen van de vezelinname en tegelijkertijd de darmflora en de spijsvertering herstellen.
Op grond van een uitgebreid ontlastingsonderzoek kan worden vastgesteld op welke manier PDS het beste kan worden aangepakt. Onze praktijk werkt onder andere samen met het MGlab.

 
« Vorige | Terug | Volgende »

Deel deze pagina

Volg ons op

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief