Vermoeide benen

Ruscus aculeatus
28-04-2017
Geschreven door
Frans Wouts

Ruscus aculeatus probaat tegen vermoeide benen 

Volgens François-André Allaert, een Franse onderzoeker werkzaam in Dijon, zijn er een hoop wetenschappelijke bewijzen dat extract van Ruscus aculeatus(muizendoorn) de symptomen van chronische veneuze ziekten sterk vermindert. In sommige Europese landen wordt de combinatie van ruscus-extract, methylchalchon en vitamine C al meer dan 50 jaar gebruikt tegen veneuze aandoeningen. In een overzichtsartikel somt Allaert de in-vitro-experimenten en klinische studies op die sinds 1990 met deze combinatie gedaan zijn rond veneuze aandoeningen.

Wat opvalt is dat recent onderzoek een steeds complexer beeld van veneuze aandoeningen geven. Een gebrekkige werking van de veneuze vaatwanden en kleppen zijn primaire oorzaken, maar daaronder liggen andere oorzaken verscholen. De microcirculatie is verstoord, de veneuze bloeddruk is verhoogd, de bedden met haarvaten (capillairen) zijn uitgerekt, de steunmembranen zijn verdikt, er is een wildgroei van collageen- en elastiekvezels en er is endotheelschade. Bovendien is er een disbalans in het lymfesysteem: de lymfevaten krijgen het overtollige vocht niet meer weggewerkt. Soms is een storing aan het lymfesysteem oorzaak van de veneuze aandoening.

Vele in-vitro-experimenten hebben ruscus-extract op een aantal van die aspecten van veneuze aandoeningen getest. De saponinen (‘zeepstoffen’) uit ruscus zouden de actieve component zijn verantwoordelijk voor de gunstige effecten. Verder bespreekt Allaert twaalf klinische studies en een meta-analyse, allen met positieve resultaten.

De meta-analyse omvatte meer dan 10.000 deelnemers met een veneuze aandoening. De resultaten tonen een beduidende vermindering van pijn, krampen, zwaarheid, paresthesie, oedeem en enkelomtrek met ruscus-extract. 

Enkele niet-gecontroleerde studies hebben ook interessante resultaten gevonden. Zo vonden Mexicaanse artsen bij 124 patiënten die behandeld werden met ruscus, HMC en vitamine C, een daling van het percentage van patiënten met:

pijn van 79 % naar 20 %;

met lome benen van 85 % naar 12 %;

met krampen van 74 % naar 8 %;

met oedeem van 82 % naar 14 %.

De mate van deze verbetering in (subjectieve) symptomen was evenredig met de mate waarin ‘huidcapillaroscopie’ (een objectievere meting van veneuze ziekte) in gunstige zin evolueerde.

In een open-labelstudie ondervonden 917 Mexicaanse patiënten met chronische veneuze aandoening een verbetering van de levenskwaliteit, vermindering van alle symptomen en vermindering van de enkelomtrek. Allaert heeft in 2011 ook een (open-label)studie begeleid. Zijn team vond dat de ‘veneuze hervultijd’ toenam en dat dit significant gecorreleerd was met verbetering van subjectieve symptomen. Beide bovenvermelde studies gingen over de combinatie van ruscus-extract, methylchalchon en vitamine C.

Dit betekent niet dat ruscus die enige valabele oplossing voor veneuze aandoeningen is. Een meta-analyse uit 2011 vond dat een micronized opgezuiverd flavonoïde-extract beter de enkelomtrek vermindert dan de combinatie van ruscus-extract, methylchalchon en vitamine C. Een vergelijkende studie vond dat elastische compressiekousen (steunkousen) doeltreffender zijn dan ruscus, methylchalchon en vitamine C. Volgens beide studies was de combinatie wel doeltreffender dan placebo.




« Vorige | Terug | Volgende »

Deel deze pagina

Volg ons op

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief