Darmbacteriën en je gevoel

13-02-2019
Geschreven door
Frans Wouts

Wist jij dat je darmbacteriën mede bepalen hoe je je voelt?
 

Of je je goed, slecht, gezond of ongezond voelt? Volgens psycholoog en onderzoekster Laura Steenbergen en diverse wetenschappers is er een relatie tussen je darmen en je geest.
'Alle ziektes ontstaan in de darmen'. Dit zei Hippocrates, de grondlegger van de “moderne” geneeskunde, zo'n 2000 jaar geleden al. 
Huidig wetenschappelijk onderzoek bevestigt zijn idee en kan het onderbouwen. 
Alhoewel zeker niet élke ziekte zijn oorsprong in de darmen kent, is er steeds meer bewijs dat heel veel, ook chronische (stofwisselings)ziektes te verklaren zijn uit het feit dat er iets misgaat in de darmen. In de orthomoleculaire geneeskunde is dit al langer bekend. Deze nieuwe kennis biedt ook andere behandelmogelijkheden. 
De meest voor de hand liggende: je voedingspatroon aanpassen!


Twee kilo aan darmbewoners je voedingspatroon aanpassen!

Tot voor kort was het onduidelijk welk leven er zich in onze darmen bevond. Nu weten we dat er ruim twee kilo aan bacteriën in dit donkere stukje van je lichaam wonen. Deze bestaan weer uit zo rond de duizend verschillende soorten. Tenminste als het goed is! 
De samenstelling van deze verschillende soorten bacteriën speelt een belangrijke rol in hoe we ons voelen en hoe gezond of ziek we zijn. 

Het eten dat we eten, heeft naast een aantal andere factoren een belangrijke rol in hoe gezond en divers deze bacteriën (het microbioom) zijn. Niet voor niets dat er steeds meer gekeken wordt naar hoe voeding ons microbioom verandert en welk effect dit kan hebben op onze gezondheid. Het idee is ook steeds meer dat er niet één antwoord is op de vraag wat een gezond dieet is. Wat voor de een goed en gezond is kan voor de ander juist voor klachten zorgen.
Mocht je zelf (darm)klachten hebben die wellicht met een ander voedingspatroon op te lossen zijn neem dan contact met ons op om het een en ander te bespreken.


Persoonlijk voedingsadvies 
Het advies is gebaseerd op een persoonlijk intakegesprek en de uitslag van een uitgebreid onderzoek van het microbioom. Het onderzoek naar het microbioom, darmflora kan via ons worden aangevraagd.
In gespecialiseerde laboratoria, waar mee wordt samengewerkt, kan uitgebreid en specialistisch onderzoek voor je worden aangevraagd.

 

Meer weten?
Stuur een e-mail naar:  info@franswouts.nl of bel:  06 533 70 450. 
| Terug | Volgende »

Deel deze pagina

Volg ons op

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief