Groente en fruit voor gezondheid

28-04-2017
Geschreven door
Frans Wouts

Bijna dubbel zoveel groente en fruit 

Volwassenen krijgen van het Nederlandse Voedingscentrum het advies om minimaal 250 gram groente en twee porties fruit per dag te eten. Vijf procent van de Nederlanders houdt zich aan de richtlijn voor groenten en 5-10% eet de aanbevolen hoeveelheid fruit (VCP 2007-2010).

In België wordt verwacht dat je dagelijks 300 gram groente eet. De gebruikelijke groente-inname van 143 gram per dag voor de 18- tot 39-jarigen en 172 gram per dag voor de 40- tot 64-jarigen is ondermaats. Gebruikelijk fruitinname is met amper 92 gram (bij de 18- tot 39-jarigen) en 128 gram (bij de 40- tot 64-jarigen),of net geen stuk fruit per dag, te laag. De ondergrens van de aanbeveling is 250 gram (Voedselconsumptiepeiling 2014).

Uit de conclusies van een recente meta-analyse in het International Journal of Epidemiology blijkt dat een bijna dubbele hoeveelheid groenten en fruit, namelijk 800 gram, het beste beschermt tegen hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. De optimale hoeveelheid groente en fruit om tegen kanker te beschermen, stellen de onderzoekers van het Imperial College te Londen vast op 600 gram. Onderzoekers betrokken 95 studies met meer dan 2 miljoen deelnemers in deze meta-analyse.Het is niet zo dat de door het Nederlandse of Belgische voedingsrichtlijnen voor groente en fruit te laag zijn, de gunstige gezondheidseffecten zijn zeker al vanaf 400 gram aanwezig, maar de optimale bescherming is te bereiken bij een hoeveelheid die ligt op 800 gram.

Bij een inname van 800 gram is er sprake van:

24 procent minder risico op een hartaandoening

3 procent minder risico op een beroerte

28 procent minder risico op hart en vaatziekten

13 procent minder risico op kanker (bij 600 gram)

31 procent minder kans op vroegtijdige sterfte

De resultaten zijn van toepassing op volwassenen en adolescenten (vanaf 15 jaar).

Acht ons groente en fruit komt neer op ongeveer tien porties groente of fruit per dag. Vroegtijdig sterven zou jaarlijks wereldwijd voor bijna zeven miljoen mensen voorkomen kunnen worden, als iedereen deze hoeveelheid groente en fruit zou gebruiken. De grote verschillen tussen daadwerkelijke inname en aanbevelingen zijn voor zowel Nederland als België zorgwekkend.

Bron:
– Dagfinn Aune, Edward Giovannucci, Paolo Boffetta, Lars T. Fadnes, NaNa Keum, Teresa Norat, Darren C. Greenwood, Elio Riboli, Lars J. Vatten, Serena Tonstad; Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality–a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol 2017 dyw319.
« Vorige | Terug | Volgende »

Deel deze pagina

Volg ons op

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief